Güçlü İş Arkadaşlığı Kurmanın 5 Yolu

İyi bir iş arkadaşı, nerede ya da neyle meşgul olursanız olun o işi daha eğlenceli ve keyifli bir hale getirir. Hepimiz hayatımızın önemli bir bölümünü işte geçiriyoruz. Bu nedenle etrafımızda yapıcı insanların bulunması ciddi bir gerekliliktir. Elbette bu durumu sağlamak için bizler de çevremizdeki kişilere iyi birer arkadaş olmak için çabalamalıyız.

“Yetenek oyunları kazandırır, ancak takım oyunu şampiyonluklar getirir.”

                                                                                          – Michael Jordan

 

1.    Yardım Etmek

Hepimiz bir görevi tamamlamak ya da bir problemi çözmek için diğer insanlardan yardım isteriz. İyi bir iş arkadaşı, ihtiyaç olduğunda diğer insanlara yardım etmeye istekli olan kişidir. Bu davranış çeşidi, bilgi sağlamak, kişileri tanımak, toplantılarda kişiyi överek ve tavsiyede bulunarak bir iş arkadaşının görevlerini yerine getirmesine yardımcı olan davranışlardır.

Bu eylemlerle ilgili önemli olan şey, bunların isteğe bağlı olmaları ve kişinin katı iş tanımı çerçevesinin dışında kalmasıdır. Örneğin, bir üst düzey yönetici bana bir iş arkadaşının toplantıdan çıktıktan sonra hafta sonuna ve resmi proje durum raporuna kadar beklemeden ona hangi konuların kapsandığı hakkında hızlıca bilgi vermesinden bahsetti.

2.    Duygusal Arkadaşlık

İnsanların iş arkadaşlarına gösterdikleri özen, destek ve kişisel ilgi duygusal bağların gelişmesine yardımcı olur. Araştırmamda görüştüğüm kişiler, iş arkadaşlarıyla sosyalleşme, takılma ve şakalaşmanın yanı sıra iç dökmek için alan sağlamak ve iş arkadaşının hayatıyla (çocuklar, evcil hayvanlar ve spor gibi konularda) samimi biçimde ilgilenmekten bahsetti.

Düşük kıdemli bir çalışan, iş arkadaşıyla her güne "bir tür küçük şakayla" başladıklarını söyledi. Başka birçok çalışan, iş arkadaşlarıyla hızlı bir kahve molasıyla ofis ortamından bir süre beraber uzaklaşmaktan bahsetti. Tabii ki, karantinanın gelmesiyle birlikte sosyalleşmeler azaldı. Ancak bu durumda, çevrimiçi toplantıların başında veya sonunda iş arkadaşlarıyla daha kişisel bir düzeyde hal hatır sorma pratikleri gözlemlenebilir şekilde arttı.

3.    Fiziksel Bağlantı ve Beden Dili

“Bedenlenmiş bağlantı” olarak adlandırdığım üçüncü davranış, ekip üyelerinin beden dili ve alan paylaşımı yoluyla daha yakın bir bağlantı oluşturmak ve iletişim kurmak için fiziksel varlıklarını kullanma biçimlerini ifade eder. Örneğin, araştırmamda görüştüğüm kişiler toplantılara birlikte yürümekten, kasıtlı olarak yan yana oturmaktan bahsetti. Bir toplantı sanalsa insanlar, kişisel olmayan bir şirket fotoğrafı kullanmak yerine kişisel arka planlarını paylaştıklarını veya gülümseme ve başını sallama gibi olumlu sözsüz ipuçlarını abartılı şekilde gösterdiklerini anlattılar.

Bu örneklerle ilgili net olan şey her birinin küçük bir çaba gerektirdiği. Bununla birlikte, özellikle bu mikro kişilerarası kapsayıcı eylemler zamanla biriktiğinde, kapsayıcılığı hissettirmesi açısından oluşan etkinin psiko-sosyal derinliği vardı.

4.    Paylaşmayı Bilmek

Bir iş yerinde çok sayıda imkânı diğer çalışanlarla paylaşmak durumunda kalmak oldukça sık rastlanan bir durumdur. Bu durum aynı zamanda, iş yeri sorunları ve sürtüşmeleri açısından da önde gelen faktörler arasında yer almaktadır. Yapılması gereken en doğru şey, ortak imkânlardan yararlanmak için uygun bir mekanizma oluşturmaktır. Gerektiğinde kendi hakkımızı korumak için atılması gereken adımları atarken, doğru zamanlarda da başkaları için vazgeçmeyi bilmek çok önemli bir özelliktir.

5.    Dinlemesini Bilmek

Dinlemesini bilmek, diğer insanların bize ne söylediklerine odaklanarak onlara ilgimizi verdiğimiz aktif bir eylemdir. Karşımızdaki kişinin bize vermiş olduğu bilgileri işler ve bunları zaten bildiklerimiz ile birleştiririz. Bu özellik, diğer insanların yaşantılarına ve içinde bulundukları dünyaya karşı ilgili olmak ve bunları kendi şartları içinde anlamaya çalışmakla eşdeğerdir. Bunlara ek olarak, başkalarının yaşantılarına gerektiği gibi ve uygun bir biçimde değer vermek de önemlidir. Bu bağlamda iyi bir dinleyici olmak başlangıç için en ideal özelliktir. Ayrıca dinlemesini bilmenin genel anlamda bakıldığında sağlıklı bir iletişim için olmazsa olmaz bir özellik olduğunun altını çizmek gerekir.

İnsan Kaynakları Uzmanı Burak ÇOLAK

X
Bireysel Danışmanlık Hizmetleri için
Tıklayınız
Kurumsal Danışmanlık Hizmetleri için
Tıklayınız