Kurumsal Check Up
APA Uzmanları öncelikle kurum içinde bir kurumsal teşhis ve tanılama analizi yapmaktadır.
Kurumsal Teşhis ve Tanılama Süreci, aşağıdaki basamakları içermektedir:
Bu görüşmeler, işletmenin yönetim kurulu ve genel müdürü ile yapılan bire bir görüşmeleri içermektedir. Bu görüşmelerde adeta bir hastanın hastalığına dair yapılan anemnez işlemi gibi, işletmenin hastalığına neden olan sorunların gelişim süreci ele alınmaktadır.
Bu envanter, işletmenin yapısal durumunu ve kurumsallaşmanın neresinde olduğunu ortaya koyabilmek amacıyla APA uzmanları tarafından oluşturulmuş ve sonucunda bir "kurumsallaşma skoru" elde edilen 130 soruluk bir ölçme aracıdır.
Bu ölçek, işletme çalışanlarının işletmedeki 14 farklı iş sürecine dair işlevsellik algısını tespit etmeye yarayan, bilimsel geçerlik ve güvenirliği yapılmış ve APA uzmanları tarafından geliştirilmiş (Amil, 2018*) bir ölçektir. Ölçek uygulaması online sistemler üzerinden gerçekleştirilmekte ve kalıcı bir şekilde raporlanmaktadır. Ölçek Türkiye'desadece APA Danışmanlık tarafından uygulanabilmekte ve değerlendirilmektedir. Ölçek alt boyutları aşağıdaki şekildedir:
Kişi-içi/Kişilerarası Çatışma | Strateji ve Yapı | Süreç |
|
|
|
Kurumsal Teşhis ve Tanılama Sürecinin en önemli aşamalarından biri de iç müşteri memnuniyetinin ölçümü ile ilgilidir. Yine APA Uzmanları tarafından geliştirilmiş İç Müşteri Memnuniyet Ölçümü Envanteri ile aşağıdaki alanlarda ölçüm yapılmakta ve raporlanmaktadır:
Genel yönetim süreçlerine ek olarak aşağıdaki süreçler incelenmekte ve akışlara dair analiz gerçekleştirilmektedir.
APA Kurumsal Teşhis ve Tanılama sürecinde bir yandan bilimsel içerikli envanter ve ölçekler uygulanırken diğer yandan da işletmenin çalışanları ile bire-bir görüşmeler gerçekleştirilmektedir. Bu görüşmeler, endütriyel psikologlar tarafından gerçekleştirilmekte ve bu görüşmelerde işletmenin iç dinamiklerini değerlendirilmektedir.
Bire bir çalışan görüşmeleri sonucunda çalışanlar ile işletmenin vizyon ve misyon oluşumuna alt yapı oluşturabilecek mevcut durum analizleri gerçekleştirilmektedir.
Kurumsal Teşhis ve Tanılama Süreci sonunda, "Kurumsal Analiz Raporu" hazırlanmakta ve işletmede APA tarafından gerçekleştirilecek faaliyetlere ilişkin yol haritası sunulmaktadır. Yol haritası sonunda işletme sahipleri ya da yöneticileri ile ortak hazırlanan "Sürdürülebilir Eylem Takvimi" hayata geçirilerek işletmede danışmanlık faaliyetlerine başlanmaktadır.
APA ile danışmanlık serüvenine başlayan tüm işletmeler ile yapılan faaliyetler, işletmenin istediği ölçüde kendilerine raporlanmakta ve denetime açık halde sürdürülmektedir.
APA'dan Kurumsal Teşhis ve Tanılama hizmeti almak istiyorsanız lütfen iletişime geçiniz.
*Amil, O. (2018). Çalışanlarda Örgütsel İşlevsizlik Algılama Düzeyleri ve Sapma Davranışları Arasındaki İlişkide Bilişsel Esnekliğin Rolü. Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Doktora Tezi,Kayseri.