İş Hayatında Doğru İletişim

İş hayatında başarılı olabilmek için bireylerle olan ilişkilerimizi de kuvvetlendirmeniz gerekiyor. Doğru ve yerinde iletişim kurma yeteneği iş ve özel hayatta başarıyı beraberinde getirir.

Bireyin dünyadaki en önemli meselelerinden birisi kendini anlatmak ve diğer insanların ona anlattığını anlamlandırmaktır. Buna iletişim deriz fakat iletişim bu kadar önemli ve varoluşsal olduğu halde ortaya koyduğumuz şeyleri doğru ifade etme konusunda ve diğer insanların bize söylediğini değerlendirme konusunda ciddi hatalar yapabiliriz. Bu iletişim hatalarını iş hayatında daha sık görebiliriz.  İş hayatında başarılı olabilmek adına atılacak olan adımlardan biri bireylerle olan ilişkilerimizi, iletişimizi kuvvetlendirmektir. Doğru ve yerinde iletişim kurma yeteneği iş ve özel hayatta başarıyı beraberinde getirir.

İletişim kurmak daha doğrusunu söylemek gerekirse doğru iletişim kurmak iş yaşantısında başarıyı beraberinde getiriyor. İletişim düşünüldüğü kadar karışık bir kavram değildir. Ne anlatmak istediğiniz, kime anlatacağınız ve iletişim kuracağınız kişi veya kişilerin anlayacağı şekilde iletebilmeniz ve karşınızdaki bireyle anlaşabilmeniz çok önemlidir. İş yaşamındaki pozisyonunuz ne olursa olsun anlaşılmak ve karşınızdakini doğru anlamak için bazı detaylara dikkat etmeniz gerekir.

·         İş Yaşamındaki Olaylara Olumlu Bakın

Her daim şikayet eden bireyler çevrelerine olumsuz enerji yayar. Her ne kadar isteseniz bile o bireyler ile sağlıklı bir iletişim kuramazsınız. Karşınızdaki bireyin kendini rahat hissetmesi için pozitif olun. Olaylara daha yumuşak yaklaşabilirsiniz.

·         Havalı Görünmeye Çalışmayın

İş arkadaşlarımızla iletişime girdiğimiz anda umursamaz tavırlar ya da cool görünüşler sergilemekten kaçının. Çünkü bu arkadaşınıza; “seni önemsemiyorum, sen benim için aşağılıksın” mesajı verir. Belki aklınızdan geçen bu değildir ama bu tavırlara girersek karşımızdaki insan böyle hissedebilir. İş hayatımızda sağlıklı iletişim geliştirmek istiyorsak bu işimiz yaramayacaktır. Daha sağlıklı iletişim için tüm dikkatimizi ona vererek dinlemeliyiz. Bu durum ona; ”ben seni dinliyorum, dikkatim sende” mesajı verir. Bu da iş arkadaşınızı daha değerli hissettirecektir.

·         İş Arkadaşınıza Hemen Muhalefet Eden Tarafta Olmayın

Bazı bireyler özellikle iş hayatında hemen muhalefet eden tarafta olurlar. Her şeye muhalif olan bireyler çok olumsuz algılanırlar. Bundan dolayı etrafındaki bireyler sizden uzaklaşmaya başlarlar. Kendi içimizde karşı olduğumuz her şeyi söylemek zorunda değiliz. Daha kaliteli iletişim kurmak için muhalif düşüncelerimizi söylerken ne kazanacağız, amacımız ne ya da dikkat mi çekmeye çalışıyoruz gibi soruları cevaplamamız gerekiyor. Bazen karşı olduğumuz her şeyi söylemekte anlamlı değildir.

·         Gülümsemeyi Unutmayın

Bir bireyde özellikle gergin iş ortamlarımızda bıraktığımız en iyi ve güzel izlenim gülümsemektir. Karşınızdaki bireye pozitif enerji verip, iletişime açık olduğunuzu beden dilinizle anlatabilirsiniz. Böylece kişiler iletişime geçerken sizden çekinmezler.

·         Her Konuşmayı Kendinize Çekip Kendinizi Övmeyin

İş hayatında kendini sürekli öven bireylerle birçoğumuz çalışmış olabilir. Bu biireylerle çalışmayı birçok kişi istememektedir. Eğer gerçekten iyiysek çabamızı ortaya koymalıyız. İş arkadaşlarımız bunu görüp takdir ederler zaten.  Sürekli kendimizi övmek, insanlara karşı antipati oluşturur ve bizden uzaklaşmaya başlarlar. Bu durumdan dolayı sağlıklı ilişkiler kuramayız.

·         İş Arkadaşlarınızla Kendi Aranıza Duvar Oluşturacak Konulara Girmeyin

Bireyler meraklı olabilir ya da birçok konu hakkında konuşmak istiyor olabilirler. Fakat bazı konular vardır ki iş arkadaşımızla aramız duvar ördürebilir. Bu duvar oluşturabilecek konular örnek vermek gerekirse dini konular, mezhep konuları, siyaset v.b. konulardır. Bu konuları ciddi bir filtreden geçirmek bize iş hayatında daha kaliteli iletişim kurmaya teşvik eder.

·         İnsanlarla Sohbet Edin

İş hayatında iletişiminiz sadece iş konuları ile değil, iş hayatı dışındaki yaşantınızla ilgili de sohbet edebilirsiniz. Sürekli bir arada çalıştığınız, görüştüğünüz, sık sık karşılaştığınız insanlarla sohbet etmeyi unutmayın. Nasıl olduklarını, hafta sonlarının nasıl geçtiğini sorabilirsiniz.

 Psikolog Elif Nur YILMAZ

 

X
Bireysel Danışmanlık Hizmetleri için
Tıklayınız
Kurumsal Danışmanlık Hizmetleri için
Tıklayınız